Digitala och virtuella museer och kommunikation – Livrustkammaren

Denna vecka har handlat om digitala och virtuella museer i samband med kursens huvudinriktning, kommunikation. Dagens samhälle är inte alls likt det vi levde i för cirka 10-15 år sedan. Teknologins utveckling har bidragit till att nästintill varje människa har tillgång till internet och smartphones med tillhörande appar, kanaler, hemsidor, bloggar osv. Därmed är det naturligt att även museer väljer att hänga med i utvecklingen för att locka besökare och att få fler intresserade av deras pågående utställningar. Vissa museer har valt att ha ett digitalt museum som innebär att man kan se samlingar och utställningar direkt via ens dator eller läsplatta. På så sätt slipper man betala inträdesavgift och behöver inte lämna fåtöljen för att ta sig till museet. Det finns även virtuella museer som är mycket likt ett digitalt museum men som använder sig av mycket mer modern teknik. Via ett virtuellt museum kan man exempelvis se objekt via 3D modeller som går att detaljgranska på ett sätt som man aldrig skulle kunna göra på ett normalt utställt föremål.

Inv.nrNär jag började söka runt kring museum som använder sig utav digital och virtuell teknik stötte jag på Livrustkammaren som ligger beläget under det kungliga slottet i Stockholm. Museets huvuduppgift är att spegla Sveriges kungliga historia med start från Gustav Vasa till vår tids Carl XVI Gustaf. Livrustkammaren har satsat hårt på dagens avancerade utveckling och har knappt missat något. De är ett av dem första museerna i landet som har valt att ansluta sig till Google Art Project, det finns tillgång till ett öppet bildarkiv, man kan söka i databasen och i Kringla, de har en egen blogg, två appar (livrust app och kunglig vintage), facebook, instagram, twitter, pinterest och mycket mer!

Jag fastnade även för en av deras pågående utställningar som jag tror kan locka en väldigt bred besökarskala. Nämligen utställningen Maktspel.

maktspel

Såhär beskrivs utställningen på deras hemsida:

”Vad har den svenska 1500-talsregenten Erik XIV gemensamt med filmens Elisabet I och fantasykungen Joffrey Baratheon från TV-serien Game of Thrones? I vårens utställning MAKTSPEL – ett kostymdrama i Livrustkammaren möts historiska och fiktiva karaktärer. Det handlar om makt, våld och kärlek, och hur dagens populärkultur använder sig av det förflutna.”

Någon mer här än jag som vill besöka den här utställningen? Jag gillar hur de vill visa oss hur man kan hitta samband i historien med fiktiva karaktärer. Många av mina vänner är helt ointresserade i historia men missar inte ett avsnitt av Game of Thrones. Genom att jämföra historia, verklighetsbaserad fiktion (Elisabeth I) och den helt påhittade fiktiva dramat (Got) så tror jag att man kan locka en bred besökarskala till utställningen. Både unga och gamla, pojkar och flickor, kvinnor och män. Oftast är mycket fiktiva serier (eller filmer) mer eller mindre inspirerade av olika tidsåldrar, historiska vingslag och karaktärer. Även fast det inte är sanningsenligt så tror jag att det kan bidra till att mer folk börjar visa intresse för historia. Film berör oss mycket mer på ett djupare plan än vad till exempel en guidad rundtur kan göra. Filmen skapar liv till historian. Så även fast tv-serier och filmer oftast inte kan ge oss en historisk sanning så kan det ändå ge oss något annat. Nämligen nyfikenhet och intresse.

Bilder lånande ifrån:

http://livrustkammaren.se/sv/rustningar-vapen

http://sincerelyjohanna.blogspot.se/2014/03/maktspel.html

Lämna en kommentar