Ocolus

Digitala museer och datorgenerationen

Det blir allt mer viktigt att inkludera teknik inom museer för att dels ge besökaren en annorlunda upplevelse, samt att det är ett nytt, roligt och innovativt sätt att visa utställningar. Besökaren kan genom att använda olika tekniska uppfinningar få det där lilla extra som en vanlig utställning inte kan ge. Tekniken kan hjälpa till att applicera ytterligare intryck och känslor kring utställningar.

När vi fick denna veckas blogguppgift så tänkte jag genast på Oculus Rift. Oculus Rift är ett slags headsett som placeras framför ögonen, som i sin tur skapar en virtuell verklighet för den som har på sig den. På företaget som skapat manicken står det : The Oculus Rift is a new virtual reality headset that lets players step inside their favorite games and virtual worlds.Det är för tillfället inriktat för datorspel, men skulle kunna utvecklas till att bli så mycket mer. Tänk att skapa en antik stad där man genom oculusen kan gå runt och ta del av det påhittade världen, integrera med befolkningen, handla, prata politik eller kriga med mera. Denna modell för ett digitalt museum ska inte enligt mig ta över den traditionella museiverksamheten, utan ska kunna fungera som ett komplement för intresseskapande samt fungera som en rolig aktivitet i anknytning till utställningen.

 

 

Skapandet är egentligen obegränsat och man kan verkligen göra så att besökaren får vara i fokus, där hen får utforska en plats själv. I detta Youtubeklipp https://www.youtube.com/watch?v=0vyT9JcVAJM ser man en kille som provar på oculus rift, och spelar ett gladiatorspel.

I detta får man se lite mer om hur en värld kan se ut : https://www.youtube.com/watch?v=W2byrsir8q0 .

Problemet är att det är ganska dyrt och att det bara kan användas av en person i anknytning till dator. Dock skulle det nog gå att lösa om man väljer att inrikta sig på flera områden och inte bara till privatpersoner.

http://www.oculusvr.com/rift/

 

 

Annonser

One thought on “Ocolus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s