Kålsoppan – kulturarv

Arvika-Mârten och kålsoppan.

Kulturarv är så mycket mer än det vi ser. Kulturarv är för mig något vi lever mitt i, något vi bär med oss i livet och även något vi för vidare till nästa generation. Kultur ger oss en vi känsla och en samhörighet. Som kålsoppan på Mârten. Vår miljö och det runt om oss formar oss till de vi är idag men också hur nästa generation formas.

Långt in i Värmlands djupaste skog finns det en stad som heter Arvika. Första helgen i oktober sitter familjer & vänner i sina hem runt ett bort och äter kålsoppa. En tradition som har länge funnits i Arvika. Ett arv som förts vidare i flera generationer.

Första helgen i oktober, det är då den stora marknaden äger rum i Arvika. Det är den helgen alla Arvikabor går och har gått runt och väntat på sedan 1700- talet. Det var på marknaden som familjer gjorde inköp för hela året och det var också en tradition att kålsoppan serverades. Kålsoppan värmde och mättade många magar i höstvädret.
ingredienserna för den efterlängtade soppan

Kålsoppa

1 vitkålshuvud,ca 1,5 kg

50 g flottyr

1-2 msk sirap

2 l vatten

5-10 kryddpepparkorn

5-10 vitpepparkorn

salt
kålsoppa

Marknaden som är en gång om året och som alltid är första helgen i oktober har förändrats med tiden. Idag går Arvikabor på marknaden för att träffa massa människor, köpa ”mârten-godis” och förgyllas av olika dofter av nybakat bröd och glädje. Varm man än vänder sig så hör man frasen ”hej på Mârten” och man möts med ett leende. Hej på mârten, kålsoppan och glädjen över Arvikas befolkning är något som aldrig kommer att förändras. Den traditionen och kulturen kommer alltid att finnas. Även om marknaden idag  har moderniserats med tivoli och attraktioner så har vi en gemenskap och kålsoppan kvar, och det är kulturarv för mig.

arvikamarknad

arvikaMArten

Annonser

One thought on “Kålsoppan – kulturarv

  1. Ping: Ingen höstmârten utan kålsoppa och Karlstads hemkokta | Två kök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s