Vi skapar, upplever, och det är bara vi som sätter gränser

Dagens teknik och internet har skapat en helt annan plattform för världen. På internet finns det få gränser och inga geografiska gränser. Med internet kom också globaliseringen. Utvecklingen inom tekniken är något jag ser som positivt. De senaste årtionden så har det hänt mycket och många kan också därför känna att de inte hinner med utvecklingen. Jag anser dock att det är bara vi själva som kan sätta gränser för vad vi kan göra. Sedan finns det en viss charm i de traditionella som många och även jag anser borde bevaras.

Internet är idag en ”platt” där allt finns. Man kan shoppa, man kan betala räkningar, man kan hålla kontakten med någon från andra sidan jorden. Med internet så finns det så mycket man kan göra och allt är samlat på samma plats. Utan ett ens reflektera över det så är vi idag sjukt beroende av internet. Vi är kopplade 24/7 och vi är ständigt bundna till sociala medier osv.

Att även ett museum ska flyttas till internet var något som jag kände skulle vara naturligt. Dock så har jag svårt att tro att du kan uppnå exakt samma känsla som att faktiskt vara på ett museum. Däremot så är det en fantastisk tanke, att även de som inte har möjligheten att ta sig till en viss plats och besöka ett museum kan alltså oavsett vart i världen hen är få samma upplevelse.

Men som med allt annat i världen så finns det för och nackdelar med digitala och virtuella museer. Det är positivt att människor kan besöka många olika samtidigt via internet. De kan själva bestämma när, hur osv. Men det kanske bästa är att det kan inspirera andra som kanske alltid önskat att åka till ett museum men kanske inte haft råd. Som sagt det ger oss möjligheter att välja mer och även om man inte har möjligheten att åka och besöka i verkligheten så kommer man väldigt nära.

En nackdel med virtuella museer tycker jag själv är att det spelar faktiskt ingen roll hur nära du kan komma verkligheten så är det faktiskt inte riktigt. Jag tror att man aldrig kan uppnå samma upplevelse som att faktiskt vara där. En annan nackdel kan vara att många kanske känner att de nöjer sig med att besöka museer via internet och får aldrig uppleva hur det är att faktiskt gå ett och att faktiskt få se och uppleva. Även om det är en upplevelse i sig att besöka en virtuellt museum så skiljer sig upplevelserna från varandra.
Jag tycker därför att det är viktigt att ”riktiga” museum finns kvar. Men att det ska kunna finnas möjlighet för andra att besöka även fast de kanske inte kan ta sig dit. Vi lär oss och kommunicerar med allt runt om oss. Våra kläder, vår kropp språk ja allt är kommunikation. Ett riktigt museum kommunicerar inte samma som ett virtuellt museum. Men att kombinera dessa så kanske vi kan nå det maximala.
Jag vill avsluta inlägget med att skriva att jag blev själv inspirerad efter föreläsningen och var själv inne och besöka några museum och tyckte att det var en intressant upplevelse. Blev också inspirerad till att åka och se dessa ställena på riktigt.

http://www.digitaltmuseum.se

fous_evolution_manniskansutvecklingdarwinapahomoerectussapiensillustration_ss111084248
Människan har utvecklas och så har världen och internet också gjort.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s