Spel- och filmvärlden hjälper till att lyfta fram och skapa intresse för historien

Historia finns i många olika former, helt klart! När veckans tema visade sig handla om digitalisering och virtuella museer så funderade jag först en lång stund på i vilka virtuella former som jag har kommit i kontakt med historia. Det är ju förstås några stycken. Men det är två specifika som jag skulle vilja lyfta fram lite extra – nämligen datorspelet ”Rise of Nations” och filmen ”The Monuments Men”.

”The Monuments Men” är en film som hade premiär i februari 2014, alltså väldigt nyligen. Den handlar om ett team sammansatt av bland annat konsthistoriker som under andra världskrigets sista dagar arbetade med att spåra upp och rädda konst som stulits av nazisterna. Jag hade själv läst om dessa personers arbete tidigare, men blev ändå oerhört positivt överraskad att det skulle göras en film om det. Det är en del av historien kring andra världskriget som det inte skrivs eller talas så mycket om idag och att filmatisera historien ser jag som ett bra sätt att visa på vad dessa personer uträttade och hur stor betydelse deras arbete fick. Med detta i åtanke gick jag och såg filmen, och upplevelsen var positiv till största del. Vissa faktafel fanns förstås, bland annat i form av att filmen framställer gruppen som väldigt liten (mindre än tio personer). I verkligheten var det över 300 personer som var anslutna till teamet. Men det jag istället tror kan vara filmens stora styrka är att den kommer skapa ett intresse för en annars till stor del bortglömd del av händelserna under andra världskriget, och framförallt vilken betydelse de fick.

 Bild

Scen ur filmen ”The Monuments Men”.

Datorspelet ”Rise of Nations” kom jag i kontakt med första gången för ungefär tio år sedan. Det är ett strategispel som handlar om att bygga upp städer och nationer för att sedan kriga sig till världsherravälde. Anledningen till att jag fastnade för spelet är att det går att spela många scenarion som har historisk anknytning. Exempelvis går det att ta rollen som Napoleon och spela sig igenom många av de historiska slag som inträffade under hans regeringstid. Det går även att spela som Alexander den store under antiken eller delta i koloniseringen av Amerika på 1500-talet, sett från antingen ett europeiskt perspektiv eller från ursprungsbefolkningens sida. Du kan även ta dig an kalla kriget mellan NATO och Warszawapakten, där självklart både Koreakriget, Vietnamkriget och invasionen av Afghanistan finns med likväl som kapprustning med kärnvapen och rymdprogram. Spelet ger en känsla av äkthet, med väldigt mycket fokus vid detaljer och att återge scenarion med historisk bakgrund.

 Bild

Bild från spelet Rise of Nations.

Gemensamt för dessa två kommunikationsformer av historiska händelser är att de båda är modifierade för att passa respektive media. Däremot så är stor fokus lagd vid att få till detaljer som gör att de ändå känns väldigt autentiska. Båda dessa exempel kan, som jag ser det, vara ingångar till ett ökat historieintresse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s