Virtuella museer

Internet har under de senare årtiondena blivit den nya marknaden där absolut allting från tjänster till underhållning har tvingats till att tillgängliggöras via hemsidor eller försvinna. I det västerländska, bekväma och tidseffektiva samhället förväntar vi oss att behöva transportera oss mellan så få platser på så kort tid som möjligt, vi uträttar ärenden hemifrån som desto längre bak i tiden du jämför uppgiften med enbart blir jobbigare att utföra till ett sämre resultat.

I och med internet har en hel värld av information öppnats upp till var och en av oss med tillgång till diverse relevant elektronik. Då museer ofta är stationära fenomen, utspridda över hela världen, är det inte alltid så enkelt för en amatör eller lagom intresserad person att tillgodose den information som de håller på. Det fundamentala publiceras givetvis via olika medier, mindre samlingar riskerar stanna på platsen. Kulturarvet tillhör dock allas våran gemensamma historia, jag kräver inte mer än att jag har tillgång till Kambodjas nationalmuseum på ett par sekunder. Folk har dock absolut inte slutat upp med att resa till attraktioner för att uppleva dem på plats, behovet av digitaliseringen handlar främst om att dela samlingar och arkiv med allmänhetens intresserade.

Det finns naturligtvis andra fördelar med ett virtuellt museum. Främst så handlar det om informationen som ackompanjerar objekten i en utställning; ofta är den i hög grad sammanfattad med så duktiga ordval att man snabbt förstår rollen objektet har spelat i historien och lika snabbt går vidare till nästa monter. Ett virtuellt museum har däremot oändligt med utrymme för information, och du har bättre förmåga att ta den till dig än ståendes mitt i en utställning. Ett virtuellt museum har en permanent utställning av objekt som kräver tidsvis underhållning eller vid tillfällen inte kan ges utrymme i utställningssalarna. Objekt som kan vara svåra att ställa ut på grund av dess storlek eller brist på synliga detaljer kan observeras bättre på bild, man kan även experimentera med olika vinklar och ljuseffekter. Att skanna in ett objekt kan tillåta ytterligare tester via program för att pröva tolkningar, detaljer kan förtydligas utan att det originella objektet skadas. Objekten kan också plockas ut ur sin ordning eller kontext för att placeras i samma monter, så att säga, mer interaktivt än så blir det kanske inte.

Det är tillåtet att vara lite missnöjd trots utbudet av 3D guider, högupplösta bilder, etc som ett antal museer försökt sig på att lägga upp på nätet. Flertalet sidor jag har besökt är svåra att navigera, saknade engelsk översättning eller hade andra brister. Utbudet är en nödvändighet och skulle enbart kunna utvecklas, kulturarvssektorn måste våga sig ut på internet vare sig den befinner sig på marknaden eller inte. Det finns potential för spännande upplevelser och en större publik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s