Tekniska museet – där barnasinnet aldrig dör.

Tekniska museet ligger i den så kallade Museiparken i Stockholms innerstad. Är det något museum som fått mig att känna mig som att jag vore 10 år igen, så ät det detta. Här kan man göra allt från att gå på 4D-bio till att spela in en egen TV-show. Med många intressanta utställningar varje år så är detta ett av mina absoluta favorit museum. 

Cino4 är Sveriges enda 4D-bio där nästan alla sinnen får vara med på resan. Stolen rör på sig, vatten och vind sprutas ut, dofter sprids ut i lokalen och samtidigt så är några av filmerna frågesporter. Roligt, spännande och lärorikt. 

En väldigt kort film om Cino4:

http://www.youtube.com/watch?v=oehsc6s7GYY

Men det mest intressanta museet har att erbjuda är dess utställningar. Just nu pågår Game on 2.0 – Världens största dataspelsutställning, vilken har blivit så hyllad att den har fått förlängas.

http://statigr.am/tag/gameonsthlm (Detta är länken till hashtagen #GameOnSTHLM, där besökarna lägger upp egna bilder på utställningen)

Andra utställningar:

  • Slussen i Stockholm (Varför byggdes Slussen? Vad tycker du om de nya byggplanerna?)
  • Leklabbet (Här får de yngsta leka och lära om mekanik, ljud, ljus och tid.) Mitt starkaste minne från denna del av museet är bilderna på olika delar av ansiktet. Här får man kolla sig i spegeln samtidigt som man tittar på bilder och jämför. Vilken ögonfärg har jag? Hur ser min näsa ut? Har jag liten eller stor mun? 
  • Christopher Polhem – tillbaka till framtiden. Jag citerar gärna museets egna beskrivning av denna utställning då jag tycker att den är intressant gjord från en roligt och spännande perspektiv. 
     
    ”Utställningen Tillbaka till framtiden – Christopher Polhem utformas för en yngre publik i Polhems anda, där unika föremål integreras med multimedia och interaktivitet och där ledorden är rörelse, tvärvetenskap, lekfullhet, konst och framtidstro.
    Utgångspunkten för berättelsen är Polhem som ung. Ett annat spår är Polhems egna ord om att vara ”född i fel tid och på fel plats”, där vi beskriver orsakerna till varför hans idéer aldrig fick det genomslag som han hoppats på. Utställningen resonerar också kring frågan om vad Polhem hade ägnat sig åt om han levt idag. Vilka hade han sett som vår tids största utmaningar? Vilka hinder finns idag för framsynta innovatörer att genomföra sina idéer?”

Detta är bara några få av många andra uppfinningsrika utställningar. Det digitala museet och den moderna tekniken gör idag att barn och vuxna kan uppleva historien på ett nytt och intressant sätt. Ett sätt som gör att barn finner ett intresse i vår historia och som gör att vuxna kan lämna ”den allvarliga och seriösa bubblan”. Här möts generationer i barnasinnet och kan förstå varandra och uppleva något annorlunda tillsammans. Så har du vägarna förbi Stockholm, glöm då inte att ta en sväng in på Sveriges absolut häftigaste digitala museum. 

http://www.tekniskamuseet.se/

BildBild

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s