Historiska kartor

När vi den här veckan fick i uppgift att skriva något på temat ”Digitala och virtuella museer och kommunikation” kom jag framförallt att tänka på en digital tjänst som har med kulturarv och kulturmiljö att göra, nämligen Lantmäteriets ”Historiska kartor”. Kartor är som bekant både intressanta och väldigt informativa, men också många gånger väldigt vackra. När Lantmäteriet genom sin internettjänst ger gemene man tillgång till sitt unika och omfångsrika digitala kartarkiv gör de också annars svåråtkomliga delar av vårt kulturarv mer lättillgängligt, jag kan inte annat än tacka.

Lantmäteriet tillkom år 1628 för att på uppdrag av Gustav II Adolf göra en systematisk uppmätning och kartering av landet. Under 1600-talet gjordes både detaljerade och översiktliga kartläggningar av såväl socknar, härader, och landskap som vattendrag, kuster och vägar. De kartor som upprättades under 1600-talet ingår i Lantmäteristyrelsens kartarkiv, LMS.

Under 1700- och 1800-talet kom lantmätarnas verksamhet allt mer att kretsa kring jordbruket. Det var under dessa århundraden som storskiftet, enskiftet och laga skifte genomfördes i syfte att samla den ofta splittrade ägoindelningen. De kartor som upprättades då är fortfarande juridiskt bindande när det gäller fastighetsindelning, kartorna från denna tid finns arkiverade i Lantmäteriets förrättningsarkiv.

Under 1800-talets senare hälft påbörjades en mer systematisk ekonomisk och topografisk kartläggning av landet som resulterade i bland annat generalstabskartan och den ekonomiska kartan, dessa finns arkiverade i Rikets allmänna kartverks kartarkiv, RAK.

Samlat utgör dessa tre arkiv en i världen unik kartsamling och omfattar mer än en miljon historiska kartor från 1628 fram till 1970-tal. För att skydda och samtidigt tillgängliggöra materialet för fler påbörjade Lantmäteriet år 2000 en digitalisring av arkiven, ett arbete som blev färdigt år 2009. Idag är det möjligt att söka i arkiven och gratis ta del av kartorna på Lantmäteriets webbplats, allt som krävs är att man laddat hem och installerat bildvisningsprogrammet DjVu. Om man däremot vill ladda hem eller beställa en utskrift av en karta är detta möjligt mot en avgift.

Digitala arkiv och tjänster av detta slag gör det lätt att ta del av väldigt mycket information. Är jag på det klara med vad det är jag söker så är de helt klart väldigt värdefulla. Men det är samtidigt lätt att drabbas av digitalt överslag, ett tillstånd där det bara knyter sig i skallen av allt för mycket information och en matthet som sprider sig i kroppen. Jag tror det är symptomatiskt för digitala forum, att de tenderar att bli för mycket information. I det läget är ett analogt friluftsmuseum med några getter i en hage helt ovärderligt.

Att museer och kulturarvsinstitutioner gör sina olika arkiv och samlingar mer lättillgängliga genom en digitalisering är väl i sak bra, men frågan är vad det är värt för besökaren av webbplatsen. Är besökaren kapabel att tillgodogöra sig all den information som presenteras?

 

Annonser

2 thoughts on “Historiska kartor

  1. Tack för detta tips, vilken skatt!

    Lite krångligt tyckte jag med DjVu, om man vill effektivisera och skapa tillgänglighet (det heta ordet) kanske det borde hittas på någon enklare metod för att visa kartorna. Jag brukar inte tycka installationer är krångliga men denna funkade inte på min dota. Får försöka igen.

  2. Jag hålla absolut med dig att det kan lätt bli för mycket information när man sitter framför datorn och inte riktig har bestämt sig vad man ska titta på. Gäller det kartor så har man kanske redan en idee och vet var de finns. Då titta man kanske bara på ett begränsat antal digitala dokument. Jag tycker att lantmäteriets historiska kartarkiv är helt fantastisk och helt klart värd ett ett besök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s