Digitala och virtuella museer och kommunikation

När vi fick reda på att vi skulle skriva om Digitala och virtuella museer och kommunikation kan jag säja att jag inte hade stor koll på det. Men för att kunna skriva om digitala och virtuella museer ville jag först skriva vad som menas med digitalt och vad som är virtuelltmuseum.
Digitala museer är samlingar och utställningar som man kan se utan att ta sig till museumen och gallerierna, många museer har en egen hemsida där man har möjlighet att se deras digitala samling med det finns också en samlingssida som heter Digitaltmuseum som har samlar ihop 24 museum och har över en miljon föremål från 23 samlingar och flera av objekten har information knuten till sig, till exempel beskrivning, historik, namn, orter, klassifikationskod och referenser. Informationen registreras allt efter som, och från olika institutionen. Digitaltmuseum finns för att vissa upp de samlingar som annars inte visas då utrymmet inte finns på museumens visningslokaler, DigitaltMuseum gör museernas samlingar enkelt tillgängliga för alla intresserade, oberoende av tid och plats och ett mål är att samlingarna lättare ska kunna användas för till exempel studier, undervisning och bildsökning. Men man gör det också mer tillgängligt för de som inte har möjlighet att ta sig till museumen. DigitaltMuseum hemsidan är gjord så att det finns möjlighet att anpassa hemsidan till blinda och synsvaga. Vad som publiceras på hemsidan är det de olika institutionerna själva som har ansvaret för och de har även ansvar för den lagliga biten med upphovsrätt och personuppgifter så de ser till att allt följs.

Virtuella museer liknar mycket med vad som är ett Digitalt Museum då det är när man använder sig av modern teknik för att göra samlingar mer lättillgängliga och en större publik. Man använder tekniken för att göra utställningar speciell och för att kunna fördjupa kunskapen utan att ta för stor plats, man kan använda sig av allt från läsplattor med information till 3d-miljöer som kan visa hur en plats har sett ut och hur människor har levt till interaktiva element där man som besökare kan ändra hur man ser på föremålen. Ett exempel på detta som jag själv har sett är Jönköpings länsmuseum som genomgick en stor renovering och i samband med det så förnyade man sättet som man förmedlade information, man tog  in läsplattor som man ställde ut bland olika objekt som man kunde använda för att få mer fördjupad information.

Museer och kulturmiljöer använder sig mer och mer av den moderna tekniken för att göra sig mer tillgängliga och för att hänga med i utvecklingen, men något som ligger i framkant av tekniken är spel och film industrin som skapar miljöer som blir mer verkliga och som har möjligheten att förmedla en plats eller en kultur till en bred publik.
Med kraftfulla datorer har de möjligheten att skapa platser som längre inte finns att se i all dess plats, filmer så som Gladiator och 300 mm som skapar en bild av något som man kan leva sig in i, att se Rom i sina antika glannsdagar med allt från Colosseum till överblicksbilder gör att man kan se på historia på ett lätt sätt. Ett medium som mer och mer växer fram är spel världen där man som spelare har möjlighet att själv se sig om och integrera med världen runt om sig.

Ett spel som jag själv har spelat är Assassin’s Creed serien från Assassin’s Creed2 till Revelations som har en stark koppling till 1400-talets Italien där man får besöka städer så som Florens, Venedig och Rom. Man träffar även på historiska personer så som Leonardo da Vinci och Borgia släktet. Och även om spelhistorian inte är helt historiskt korrekt så är det ett vackert spel som ger en möjlighet att vandra runt i renässansens Rom.

Den finns alltid negativa och positiva sidor av den digital och virtuella tekniken. En negativ aspekt är att då mycket av informationen som läggs upp på Digitalamuseum och har information knuten till sig inte registrerats av samma person på samma plats och detta gör att objekt som liknar varandra kan ha olika information och att det kan finnas mer information på det ena objektet och det andra kan har mindre.
En sak som också är negativ är att det inte finns en stor samlingsplats för all museum även om Digitalt Museum representerar 24 museum så är inte alla stora museum med utan har sin egen hemsida.

Det som jag ser som positivt med digital och virtuella museum och tekniken är att det gör att det blir enklare att ta del av samlingar och att det blir lättare att söka bland föremålen då man kan använda sig av sökord och då bara få fram det som stämmer in. Det gör att de som annars inte skulle ha möjlighet att se utställningar kan se det ifrån sitt hem, det gör det också möjligt att använda sig av samlingsarkiven inom undervisning.
Det är viktigt att man inte förlitar sig på tekniken för mycket då den traditionella museeverksamheten är viktig men tekniken kommer att fortsätt att gå framåt och jag tycker att det är viktigt att vi inom kultur och historia sektorn måste vara med på ett hörn.

Annonser

One thought on “Digitala och virtuella museer och kommunikation

  1. Bra skrivet! kul att du verkligen beskriver vad som menas med de olika begreppen, inte alltid så lätt att veta. Och det är ju verkligen bra att digitaltmuseums hemsida finns tillgänglig för alla om man kan göra hemsidan möjlig för blinda och synskadade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s