Age of Empires

Liksom namnet på rubriken, handlar blogginlägget om olika riken och imperier genom historien. Age of Empires är ett realtidsstrategispel som är utvecklat av Ensemble studios. Spelets upplägg utspelar sig från den mänskliga civilisationens början. I spelet skapar man sig en karaktär. Du kan välja mellan att till exempel vara egypter, greker m.fl. Som i ett klassiskt realtidsspel bygger ens karaktär upp olika civilisationer genom fyra olika åldrar genom våran historia dem är stone age, tool age, bronze age & iron age. 

Liksom andra datorspel har Age of Empires expanderat med åren, ett år efter deras utgivningsår kom ”Rise of Rome”, där man spelar och bygger upp olika civilisationer genom romerska imperier. Efter ”Rise of Rome” kom Age og Empires II, Age of Empires III och Age of Empires online.

bilder; www.mmobomb.comwww.innogames.com 

Med tanke på allt datorspelandet i vår vardag idag, ser lärare och skolor en möjlighet att använda elevernas medievardag  till ett nytt sätt för att undervisa  eleverna i skolan. Man ser elevernas medievanor som en chans att använda deras genuina intresse för datorer för att få dem lite mer intresserade och engagerade på historielektionen. Med hjälp av strategi och realtidsspel kan eleverna sätta sig in i situationen av att leva i en annan tid än nutid och därmed utveckla förståelse och förmåga att planera. Vad som krävs för att bygga upp en civilisation under ett imperium, se vilka faror som ansågs farliga då och att ta ansvar för sin karaktär i spelet. Dem flesta strategispel har först och främst ett underhållningssyfte, men för att kunna vara framgångsrik inom spelets värld gäller det att man besitter kunskap inom vissa områden och inte bara tycker det är roligt för sakens skull. Områden som kan vara användbara att bemästra är till exempel vart man ska odla en åker för att få bäst skörd(geografi), vilka man ska hålla sig på god ton med(politik) och hur man ska lägga upp en budget för att skapa ett samhälle(ekonomi). Alla dessa områden kan kategoriseras in i skolämnen som NO,SO och Matte. Så datorspel är både underhållande och lärorikt.

Bortsett från att man lär sig mycket inom ”basämnena” i spelet, är spel som Age of Empires utbildande på ett visuellt sätt. Utan att barn kanske tänker på det får dem in information om hur det såg ut förr i tiden, hur våra samhällen har utvecklats inom arkitekturen och utseendemässigt. Man kan med hjälp av datorspelsgrafiken uppleva historiska kulturmiljöer.

Lämna en kommentar