Framtiden är nu- Digitalisering och virtuella museer

Den här veckans blogguppgift handlar om digitala och virtuella museer. Själv vet jag inte riktigt vad jag tycker om det här med digitala museer. Men givetvis finns det både fördelar och nackdelar. Nackdelen enligt mig är att det lite förlorar sin charm. Jag tycker det känns mycket mer äkta att besöka ett museum i verkligheten än att kunna gå in och kolla på till exempel en utställning via en hemsida. Men samtidigt så finns det ju även fördelar. Det positiva är givetvis att det blir mer tillgängligt för alla. Dels för handikappade och funktionshindrade men också för dem som kanske inte har någon möjlighet att besöka museet på grund av att det ligger långt borta eller för att det kostar pengar. Så fördelar och nackdelar finns det men jag tycker det förlorar lite av sin autenticitet när det blir för tekniskt. Mycket av det beror säkert på att jag själv inte är ett dugg intresserad av teknik medans för dem som har ett intresse för teknik säkerligen uppskattar digitala museer mer.

Livrustkammaren som idag är tillbaka på Stockholms Slott sedan 1978 kan man nu också hitta på Google Art, ett digitalt världsmuseum som gör alla världens olika konstföremål tillgängliga för alla. Där kan man finna delar av Livrustkammarens konstsamlingar.

Livrustkammaren, Hallwylska museet och Skoklosters slott var några av de första museerna i Sverige som anslöt sig till Google Art Project. Google introducerade Google Art Project under våren 2011 och man kan säga att det är ett sökverktyg som finns till för att med hjälp av nya metoder visa upp välkända museer, konst och gallerier över hela världen.

Sökningen fungerar på så sätt att man navigerar omkring i de olika museernas samlingar eller så kan man också logga in, om man skapar ett eget konto. Då kan man bilda sina egna virtuella samlingar men man kan också göra liknelser och möjligtvis utväxla sina egna erfarenheter mot andra medlemmars erfarenheter. Man kan också använda sig av gigapixelteknik när man ska studera vissa konstverk. På så sätt så kan man förstora upp till exempel en tavla så mycket att man kan se allt från alla möjliga sorters detaljer till det minsta penseldraget.

Man kan verkligen säga att Google Art var något som fungerade och lockade till sig människor. För redan tre månader efter att projektet startade så hade Google Art 12 miljoner besökare och det var även 90 000 personer som hade utformat sina egna virtuella samlingar. Livrustkammarens mål med att gå med i Google Art är för att de vill utöka kunskapen om museets konstsamlingar för fler människor både nationellt och internationellt. Men även också för att öka tillgängligheten.

Livrustkammaren finns och tillgänglig som app för iPhone och Androidtelefoner. Med hjälp av appen så kan man fördjupa sig i museets permanenta utställningar. Är du intresserad av appen som för övrigt är helt gratis så söker du bara på LivRustApp i Apples App Store eller Google Play.

I samband med en utställning på Livrustkammaren som handlar om Drottning Kristina så gjordes det tillgängligt att digitalisera vissa av Kristinas brev

En sida av Kristinas många brev till Decio Azzolino

http://digitalamuseet.blogspot.se/

Annonser

3 thoughts on “Framtiden är nu- Digitalisering och virtuella museer

  1. Google Art låter riktigt roligt. Kan också tänka mig att det lockar nya människor till sig och väcker nya intressen till liv. Till skillnad från dig är jag däremot själv intresserad av teknik, men jag kan hålla med om att de digitala versionerna inte kan jämföras med verkligheten.

  2. Google Art med dess med funktioner utöver de vanliga bildvisningsprogrammen verkar vara något som efterfrågas minst sagt. Annars brukar ju de digitala kopiorna vara sämre när man ska studera ett konstverk på närmre håll, men här verkar det nästan vara tvärtom (i alla fall för en vanlig besökare som inte får tillgång till det fysiska konstverket).

  3. Google Art verkar väldigt populärt, 12 miljoner besökare på 3 månader är inte dåligt! Ett perfekt sätt att öka människors intresse för konst och kultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s