Digitala och virtuella muséer

Den här veckans blogguppgift handlar om digitala och virtuella muséer och kommunikation. I takt med att resten av världen blir alltmer digitaliserad är det naturligt att även kulturarvssektorn måste anpassa sig till den nya tekniken. Idag är det möjligt att göra de flesta vardagssysslor via internet, såsom betala räkningar, ringa upp släkt och vänner, titta på filmer, signera lägenhetsavtal och shoppa. Med dagens teknik är det även möjligt att besöka muséer via datorn, och det finns även appar till mobilen där man kan få information om olika museiutställningar. Genom virtuella och digitala muséer kan man via muséets hemsida på internet besöka olika utställningar genom att navigera sig runt i salarna och se foton av uställningsföremålen.

Det finns både för- och nackdelar med digitala muséer, enligt mitt tycke. Det är en jättebra möjlighet för människor som av olika skäl, exempelvis på grund av handikapp, inte kan besöka muséet i fysisk benämning. De flesta muséer har en inträdesavgift och det finns de som inte har råd att betala, eller kanske inte vill lägga pengar på ett museibesök. Då är digitala utställningar en bra lösning. De är ett enkelt sätt att locka människors uppmärksamhet och öka deras intresse för historia. Det finns många som aldrig besökt ett museum, på grund av ointresse eller kanske för att det inte finns något i dennes hemstad. Ett besök på ett digitalt museum via internet kräver varken kapital, intresse eller ansträngning. Du kan enkelt klicka dig runt i utställningarna hemifrån din bekväma soffa. Jag tror att digitala och virtuella museum kan locka en större publik. Ett vanligt museum vänder sig till människor med ett historieintresse, medan ett virtuellt museum också kan locka människor med ett teknikintresse.

En nackdel med digitala muséer tycker jag är upplevelsen. Jag är en stor förespråkare av autenticitet, känslan av äkthet. Personligen skulle jag föredra att besöka ett riktigt museum istället för en digital utställning via nätet. Det är något speciellt med att betrakta tusentals år gamla föremål, man får en sorts känsla av vördnad och fascination över att befinna sig så nära ett så gammalt föremål. Den känslan kan man inte få när man tittar på digitala bilder av artefakter. Dock tycker jag att digitalisera muséer i dokumentations- och arkiveringssyfte är positivt. Vissa utställningar är bara tillfälliga på muséet så genom digitalisering gör man dem tillgängliga att uppleva även efter att de tagits bort. Jag tycker att det bästa vore om man kunde kombinera båda sorters muséer. Att ha kvar de fysiska byggnaderna för vanliga besökare men samtidigt göra digitala och virtuella utställningar för att öka tillgängligheten. Genom att göra utställningar i tredimensionellt format kan man ge en annorlunda form av upplevelse som kan locka fler besökare.

www.digitaltmuseum.se kan man utforska 1 091 161 objekt och 23 utställningar från 24 olika muséer och samlingar. Man kan klicka sig runt bland foton från arkeologiska utgrävningar och dess fynd till privata fotografier från gamla till nya tider. Du kan enkelt kategorisera bilderna genom att göra en sökning utifrån museum, ort eller objekt. Om man registrerar sig på hemsidan kan man via sitt eget konto lägga upp egna bilder som man sedan kan spara och dela med andra användare. Man kan alltså skapa sitt eget digitala museum och på så sätt även bidra med att sprida sin egen historia. För visst är det så att historien inte enbart utgörs av de händelser som nedtecknats i historieböckerna, alla människor har sitt eget förflutna med sin egen berättelse.

Vårt svenska Nationalmuseum för konst har gjort ett samarbete med Google Street View och skapat en tjänst på internet där man virtuellt kan besöka muséet. Muséet är för tillfället under renovering och beräknas inte vara färdigt förrän år 2017. Under renoveringen tvingas muséet hålla stängt för besökare, och man skapade därför ett virtuellt museum som kan besökas istället. Besökaren kan navigera sig runt i muséet från en hemsida och även klicka på de tavlor man vill titta närmare på. Det är en perfekt lösning för muséet som inte vill att människor ska tappa intresset för utställningarna. På det här sättet finns de fortfarande tillgängliga för besökare, om än virtuella sådana. Här är länken till det virtuella muséet: http://www.google.com/culturalinstitute/collection/nationalmuseum-stockholm?projectId=art-project

 

 

 

Annonser

3 thoughts on “Digitala och virtuella muséer

  1. Håller med om i princip allt du skrev! Det är en mycket mer otrolig upplevelse att se museumsföremål i verkligheten än att se en bild av det. Men som du nämnde är det bra som arkivering. Tycker också att det är smart att lägga upp digitala versioner av museet när det inte är färdigt eller i allmänhet för dem som av någon anledning inte kan besöka det på plats.

  2. Jag håller verkligen med dig om att det finns både fördelar och nackdelar med digitala och virtuella museer. Att det är tillgängligt för alla är ju verkligen en stor fördel. Men jag anser också precis som du att autenticitet är viktigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s