Skördefestivalen Bückeberg. En bra idé i skuggan av ett mörkt minne

För denna veckans blogginlägg har jag valt att skriva om skördefestivalen som arrangerades av det Tyska nazist partiet och ägde rum i Bückeberg från år 1933 till år 1937. Det har skrivits om hur svårt det är att hantera platsen som ett kulturminne och vilken betydelse detta har för området och den mäsnkliga historian. Från en annan synvinkel har man även belyst vilken betydelse platsen och skördefestivalen hade för Tyskland under åren 1933 till 1937.

Ursprungligen arrangerades festivalen för att framföra vikten av bondesamhället och dennes försörjning till folket i det som skulle bli det nya Tyskland. Man arrangerade festivlen för att locka folk från bondesamhället och även folk som bodde i stadsmiljö till platsen. Platsen var anlagd av Albert Speer, Adolf Hitlers arkitekt och denne hade fått i uppdrag att anlägga en Arena på platsen. Arenan var konstruerad till att kunna ta emot upp till 3000 gäster som var speciellt inbjudna och dessa hade platser på en hederstribun på den övre delen av arenan. Vid år 1937 fastslog man dock att så många som över en miljon gäster hade varit på plats då Adolf Hitler talade till massorna. I arenans mitt löper en väg som är stenlagd och är kallad Führerweg. Denna väg gick Adolf Hitler från ena sidan av arenan till den andra under festivalens gång. Denna väg var 600 meter lång. 

Image

Bild på Adolf Hitlers vandring genom den stora arenan. BIlden är tagen ifrån (http://www.thirdreichruins.com/thingplatz.htm)

Efter fem år av en årligen arrangerad festival tog det hela slut. Tågen som gästerna skulle resa med för att besöka festivalen behövdes istället till att frakta soldater till dåvarande Tjeckoslovakien. 

Efter år 1945 plundrades området på allt materiall osm skulle kunna användas för andra ändamål. Frm tills dess hade platsen stått orörd. Detta kunde fastslås med hjälp av flygfoton. Idag finns inte mycket kvar av platsen. Det som påminner om den ursprungliga arenan är idag grönska och en lång gräsrand i mitten av fältet som sträcker sig på samma sätt som den stenbelaggda vägen gjorde under mitten av 1930 talet. Platsen har en viktig historisk betydelse men det är en plats som är svår att avgöra hurvida den skall bevaras som ett kulturminne eller ej. De Tyska kulturmiljövårdarna har inte ansträngt sig eller lagt tid på att bevara platsen som ett kulturminne. Dock har Bückeberg uppmärksammats på annat håll. En lokalhistoriker vid namn Gelderblom är den som har gjort försök till att lyfta fram Bückebergs historiska betydelse och han gör detta för att belysa Tredje rikets övergripande betydelse i samband med den lokala historien. Som följd av detta har elever som Gelderblom undervisar fått ett ökat intresse för platsens betydelse. 

Image

Bild på platsen i dag. Bilden tagen ifrån http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCckeberg_(Hagenohsen)

Vad jag personligen menar med att skördefesten Bückeberg är en god idé i skuggan av ett mörkt minne är att idén att lägga vikt på bondesamhällets vikt i det Tyska landskapet var bra. Dock kan den verkliga bakgrunden till platsen visa sig vara något helt annat vilket också är något man måste ta hänsyn till. Men det är svårt att bestämma vikten av hur denna plats ska bevaras på grund utav den betydelse den har haft ur ett politiskt och ideologiskt perspektiv. Befolkningen som är bosatt intill platsen stödjer till stor del inte ett bevarande av platsen som ett kulturellt minne. Man vill inte bli förknippad med platsens betydelse. Men som slutsatts går det inte att förneka att detta är en viktig plats ur ett historiskt perspektiv. 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s