Normandies kyrkogårdar, ett minne av ett krig.

När jag tänker på vad som är ett svårt kulturarv, så är det något som representerar det som har haft en stor negativ påverkan på vår historia eller natur. En plats som man ser med både med förundran och med vemod på. Andra världskriget är en mörk del av vår moderna historia, en del som vi måste minnas även om den för med sig berättelser och minnen som visar delar av människans mörkaste sidor, men vi måste minnas då vi inte kan tillåta att det sker igen.

Stormningen av sin mot attack mot Normandie även mer känt som D-dagen är en viktig del av kriget då det var då som de allierade påbörjade sin motattack mot Nazi Tyskland. Under stormningen av stranden och under av slaget av Normandie så dödades och sårades det över 425.000 allierade och tyska soldater. Varav över 209.000 var allierade offer, de tyska förlusterna är svåra att bestämma men det uppskattas att det var ungefär 200.000 tyska soldater dödades eller sårades i Normandie.
Det finns flertalet krigs kyrkogårdar som innehåller kvarlevorna av över 110.000 döda från båda sidor : ca 77.000 tyska , 9000 amerikanska , 17.000 brittiska , 5.000 kanadensiska och 650 polacker, många av dem är fortfarande oidentifierade och ligger i gravar utan namn.
(http://www.ddaymuseum.co.uk/d-day/d-day-and-the-battle-of-normandy-your-questions-answered)

By Mapham J (Sgt) No 5 Army Film & Photographic Unit (British Army) [Public domain], via Wikimedia Commons

Det finns flertalet militära kyrkogårdar runt om i Normandie, en som jag själv har haft möjlighet att besöka är den Amerikanska krigskyrkogården och det är även den som är mest välbesökt. Med utsikt över Omaha Beach ligger den amerikanska krigskyrkogården Normandy American Cemetery and Memorial, Kyrkogården etablerades den 8 juni 1944, två dagar efter D-dagen och landstigningen i Normandie.
Med de 10 000 vita kors och Davidsstjärnor som sträcker sig i rad efter rad på den 70 hektar stora kyrkogården, är det en syn som både hänför och får en att fundera på omständigheterna som finns bakom bygget av kyrkogården.  Även om jag var ung när jag besökte Normandie och kollade på alla ”sevärdheter” och minnen av kriget med kanonerna och bunkarna runt stranden så är det kyrkogården som jag minst tydligast.  Kyrkogården har blivit en stor sevärdhet speciellt för amerikaner som besöker Europa och Normandie när de vill få en möjlighet att hedra de som stred för amerikanerna och de allierade och det är en plats som är välbesökt av de som har anhöriga som stupade i kriget. Kyrkogården är uppbyggd så att den ska visa på En känsla av vördnad och heder präglar den väldiga parken. Det finns flera omärkta gravar som präglas ”Här vilar i hedersvärd ära en vapenbroder endast känd av Gud”. Med det finns också flera gravar som är präglade med namn och ett av de mer kända är Theodore Roosevelt, Jr.

By Mdschick (Own work) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)%5D, via Wikimedia Commons

Till skillnad ifrån de allierades kyrkogårdar är de tyska kyrkogårdarna mer nedtonade och inte lika pampiga, en av kyrkogårdarna La Cambe till en början var det både tyskar och Amerikaner som låg begravda men i två närliggande områden. Men när kriget var slut så transporterades två tredjedelar av de Amerikanska soldaternas kroppar hem och de som var kvar flyttades till American Cemetery and Memorial. Den tyska kyrkogården är mer subtil med mörka marmor kors som står fem och fem och de flesta gravarna är namngivna med stenplattor som inte höjer sig över marken, detta gör att det inte blir lika pampigt intryck när man rör sig omkring utan det man får ett lugnare intryck av platsen. En del av  gravar saknar namn och kan även innehålla flera kroppar.

American Cemetery and Memorial och La Cambe samt de andra kyrkogårdarna runt om Normandie står som minne för alla de som miste sina liv under slaget om platsen, de står även som minne av vad som kan ske när människans mörkaste sida kommer fram och för att vi inte ska glömma vad som skett och för att undvika att det sker igen. De  är kulturmiljöer  men även som platser där sorg få ta sin plats, en plats som är kantad av mörka minen av vår historia, men även som en punkt där man kan hedra de som dött och se det som en sevärdhet som håller historian levande.

Annonser

2 thoughts on “Normandies kyrkogårdar, ett minne av ett krig.

  1. Andra världskriget är en av de största ”svåra kulturarven” vi har. Kan tänka mig att det kändes mäktigt att se kyrkogården i verkligheten. Tycker fler människor borde någon gång i sitt liv besöka dessa typer av platser. Så man får chansen att verkligen ta in lärdomar av det förflutna.

  2. Jag tycker synd att ingen talar om folk från Nordafrika som kämpat vid sida av fransmännen ,dom har varit kanon mat fick gå först i leden,dem har människor fick offra sitt live utan nåt erkännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s