Den kemiska attacken i Halabja

Iraks avrättade diktatur Saddam Hussein lämnade många förstörelser efter sig . En av dem mest minnesvärda ödeläggelser var projekt Anfal under Husseins regim.  Det var strategiskt planerade attacker mot den kurdiska regionen i Irak, som kan jämföras med nazisternas koncentrationsläger. Det fanns tusentals planerade attacker där målet var att utplåna det kurdiska folket och deras existens. Något som ofta uppmärksammas är byn Halabja som ligger ca 250 km nordost om huvudstaden Bagdad. Under den 16 mars 1988 kemisk attackerades byn där nästan hela byns befolkning gasades ihjäl. Det officiella talet för hur många som dog är 5000 människor, men det finns källor som anger att det är fler som dog under den tragiska dagen. Många av de få som klarade sig lider än idag av svåra biverkningar.

Halabjas mörka historia är en av de händelser som har skett där det finns bevis på omänsklighet och okultur. Det här var ett fall av folkmord där målet var en kulturell rensning, en rensning av kurder.

För att hedra alla som dog den dagen har det byggts både monument och museum i den dåvarande byn som idag räknas som en tätort. Byggnaden har tre armar som sträcker sig mot himlen med 16 fingrar som representerar 16:e mars. Förutom att muséet visar figurer och bilder som återberättar vad som har skett, jobbar det volontärer på muséet som är överlevnader från attacken och som gärna delar med sig vad som skedde den dagen. Men överallt i muséet ser man den kurdiska flaggan. Attacken som skedde och som tog så mångas liv har endast förstärkt känslan av att bevara den kultur och seder som finns i regionen. Även om det finns oroligheter i resten av Irak har den norra delen, Kurdistan, fått en blomstrande start sedan Saddam Huseins avgång. Det här muséet är ett bevis på det, då det inte är en minnesplats för lokalbefolkningen utan en historisk händelse att minnas även för besökare och omvärlden. Det har även lett till ökat turism i den delen av landet. Det finns flera resebloggar idag som berättar om deras upplevelse av Kurdistan i Irak och speciellt besök till Halabja.

memorial museum Halabja

Halabjas museum och monument. I framsidan är det en staty av en pappa som förgäves skyddar sitt barn. Båda hittas döda i den positionen och den riktiga bilden är väldigt hjärtskärande och tragisk.

Halabja Hall of Mirrors
En hall i muséet där varenda spegelbit representerar en kurd som har mördats av Saddam Husein och hans trupper. Sammanlagt är det fler än 180 000 kurder som dött under Saddam Huseins tid.

halabja bilder

Detta är en annan del av museet där det har skrivit ner namnen på dem som avled i den kemiska attacken.

Begravningsplats för dem avlidne
Begravningsplats i minne för attacken.

Länkar och lästips:

* Youtube länk till en video som visar en del av attacken och förstörelsen. (Varning för känsliga tittare) https://www.youtube.com/watch?v=kTkQl4SUBIM

*  Reseblogg om Kurdistan och Halabja: http://www.joestrippin.blogspot.se/search?q=halabja

*  Svenska Röda korsets besök i Halabja: http://blog.redcross.se/2013/05/18/besok-i-halabja/

Annonser

One thought on “Den kemiska attacken i Halabja

  1. Ingen tvekan om att detta räknas som ett svårt kulturarv. Hemskt att behöva bli påmind om hur omänskliga och hjärtlösa människor kan vara ibland. Bilderna du la upp med monumenten var otroligt vackra och ett väldigt bra sätt att hålla minnet av händelsen vid liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s