Bestämmer vi vad som blir Kulturarv?

Som alla generationer före oss kommer också vi lämna kvar arv som kommer blir ihågkomna av jordens befolkning efter vår egen tid.  Men vad är det som bestämmer om vad som kommer bli ett kulturarv? Och kan vi själva påverka det? I en tidsålder där vi kämpar så mycket för att bevara tidigare människors kvarlåtenskap och fokuserar på det, är det möjligt att vi lägger för lite fokus på vår egen tid och de arv som vi själva lämnar kvar?

Något som vi inte lär glömma men som inte idag anses vara ett kulturarv är de attentat som utfördes av norrmannen Anders Behring Breivik, på ön Utöya och i regeringskvarteret i centrala Oslo.  För att kort beskriva händelseförloppet så detonerande han tidigt den 22 juli en bomb i Oslo som kom att ta livet av 7 personer och som skadade ytterligare 15.  Efter det förklädde han sig till Polis och kom att åka till ön Utöya där han samlade stora mängder av de ungdomar som var där för att berätta varför han som polis hade kommit till ön, sedan öppnade han eld och kunde under en hel timme tills polisen kom skjuta fritt. Vid tillfället befanns det 560 personer på ön och anledningen var det läger som Norska Arbetarpartiets ungdomsförening anordnade. Totalt miste 69 personer livet av skjutningen på ön.

756px-Oslo_and_Utøya_v2

Det här är en händelse som vi alla har upplevt i samtid och kan relatera till, därför är det idag inget kulturarv eftersom det som ordet föreslår, inte är ett arv. Men om 100 år, hur ser människor på historian då? Kommer det då anses vara ett kulturarv och något som är värt att bevara? Jag vet inte, och om ni tror att jag skriver det här för att ge svar tror ni fel.  Jag tror däremot att vi idag har kunskapen och är uppmärksamma nog för att bevara vad vi tror är viktigt så att nästkommande generationer kan relatera till de händelser som format världen.

För att stärka minnet och bevarandet av händelseförloppet kopplat till Breivik har man nyligen bestämt sig för att konstruera två monument, ett på ön och ett på platsen där bomben detonerade i Oslo.  På Utöya ska man kapa en udde och skriva in namnen på offren i det friställda massivet, medan man med materialet från kapningen ska bygga minnesmärket i regeringskvarteret.  Aftonbladet skriver ”Klyftan ska symbolisera den förlust och saknad som uppstod efter massakern. Namnen i bergen blir en påminnelse av dem som miste livet i dådet, möjliga att se men inte längre möjliga att nå”. Jonas-Dahlberg_Cut_2

Annonser

4 thoughts on “Bestämmer vi vad som blir Kulturarv?

  1. Jätte intressant. Jag själv befann mig i Oslo när bomben sprängdes och jag fick samma känsla när jag lästa blogginlägget som när jag var där. Jag tror definitivt att det kommer att bli ett kulturarv. Det som hände på Utöya är något jag aldrig kommer att glömma. Jätte intressant vinkel på det hela. Bra skrivet!

  2. Jätteintressant inlägg! Det känns som att det idag läggs mer fokus på kulturarv som vi ärvt från tidigare generationer, än på vad som i framtiden kommer att ses som kulturarv. Det är definitivt viktigt att tänka på vad vår generation efterlämnar och inte enbart lägga allt krut på att arbeta med minnen från forna tider.

  3. Det finns fortfarande frågan om det är helt moraliskt rätt att göra det till ett kulturarv. Många människor kanske inte vill ”ärva” en sådan plats. Det har ju faktiskt skett en hemskt sak på platsen, är det då rätt att göra det till en slags turistattraktion? Bra skrivit joppe!

  4. För att knyta an till det Joakim skriver; jag tror inte att det går att undvika att en plats där en händelse som berört många på sikt blir en plats som människor vill besöka. Blir vi berörda, blir vi intresserade. Frågan ligger ju istället i om man aktivt kommer att göra det till en plats som går att besöka, eller om det skall aktivt undvikas i respekt för offren. Jag tror dock inte det är orealistiskt att det kommer bli ett monument eller liknande över händelsen (vi får väl se vart det hamnar isåfall). Tack för ett intressant ämne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s