Folkmordet i Rwanda- ett svårt kulturarv

Jag har valt att skriva om folkmordet i Rwanda. Anledningen är att trots att händelsen är en av de mest uppmärksammade, så visste jag förvånartsvärt lite om det, det är ingenting jag har läst om i skolan och jag tror inte att det är Rwanda de flesta människor tänker på när de hör ordet folkmord.
I april 1994 blev startskottet för det som skulle komma att bli ett mörkt kapitel i mänsklig historia då nästan en miljon rwandier mördades i ett inbördeskrig och folkmord där hutuextremister försökte utrota tutsi, samt de hutuer som sympatiserade med dem. Rwandas president Juvénal Habyarimanas flygplan blev nerskjutet strax innan landning i Rwandas huvudstad, Kigali. Skulden till detta fick tutsierebellerna och hutunationalisterna började genast sina attacker mot tutsiebefolkningen.
Men allt började egentligen tidigare. Under det senaste århundradet har tutsierna och hutuerna slagits om vilka som ska styra landet. Från 1959 har Rwanda styrts av det hutunationalistiska partiet, Parmehutu, och vid valet samma år dödades runt 20 000 tutsier och omkring 200 000 flydde. 1985 bildades den tutsiedominerande rebellgruppen RPF. Detta gjordes i Uganda, då många hade flytt dit. Rebellerna krävde att de flyktingar som flytt till Uganda skulle få komma tillbaka och att de skulle få rättigheter där. Istället började Rwandas regering förtrycka tutsier och även de hutuer som anklagades för att hjälpa tutsierna. Regeringen menade att RPF försökte återta makten i landet.

1990 startade ett krig mellan regeringen och RPF och man fruktade att det skulle bli ett folkmord i Rwanda, dock inleddes fredssamtal mellan gerillan och regeringen och 1993 undertecknades avtalet av både parter. Effekten av detta avtal var dock meningslöst då presidenten sköts ihjäl i april -94 och inbördeskriget var ett faktum.

Image

Machetes- det mest använda vapnet under inbördeskriget

Bild: http://www.essenonvideri.wordpress.com

Efter att folkmordet inletts tog RPF upp kriget igen mot regeringen och skickade sina styrkor från Uganda och Tanzania. Efter tre månaders inbördeskrig besegrade RPF huturegimen . Under denna tiden fick ca 2 miljoner hutuanhängare fly till sina grannländer.

Image

Delar av kvarlevor från folkmordets offer Bild: http://www.aftonbladet.se

Resultat blev ett folkmord där nästan 1 miljon människor brutalt mördades, därav 85 % tutsier, också våldtäkter var ett använt vapen och hundratusentals kvinnor och flickor våldtogs under konflikten 1994. Efter folkmordet har västvärlden och FN fått mycket kritik för hur man agerade under dessa tre månader och man menar att trots att man visst vad som pågick i landet, skickade man bara dit militärstyrka för att hämta hem sina egna mannar och sen åka därifrån.
Jag tror att anledningen till att man kanske tittar bort eller inte fördjupar sig inom vissa hemska delar i historien är för att vi som bor i exempelvis ett land som Sverige, är uppväxta med en trygghet och tanken att ett krig skulle bryta ut här är så avlägsen. Sen att vissa delar inom historien är värre än andra och att fler eller färre människor dör gör ändå inte att det är okej att glömma eller inte skriva om det, för det är trots allt genom historian som vi undgår att göra samma misstag igen.

Image

Utmattad pojke på flykt från Rwanda

Bild: http://www.aftonbladet.se

Annonser

3 thoughts on “Folkmordet i Rwanda- ett svårt kulturarv

  1. Visst kan det vara svårt att sätta sig in i svårigheter. Svåra händelser kan säkert upplevas som främmande för personer som annars lever och har levt ett relativt tryggt liv. Det är nog viktigt att lära sig att även ta lärdom av saker som man kanske inte direkt kan relatera till.

  2. Mycket intressant läsning, jag är själv som du, har inte läst eller hört speciellt mycket om detta. Vilket jag tycker är tråkigt. Ska nog läsa mer om det för jag blev väldigt nyfiken på detta 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s