Berlinmuren, ett av många svåra kulturarv

Byggandet av muren påbörjades en augustinatt år 1961, då östtyska soldater blivit kommenderade att dela öst och Västberlin åt.  Gränsövergångarna mellan stadsdelarna förstördes och man förde upp en stor mur på 43,7 km. Avspärrningarna utgjorde sammanlagt 156 km, det som inte bestod av stenmuren bestod av tredubbel taggtråd.

 

 

Syftet bakom byggandet av Berlinmuren var främst för att stoppa östtyskar att lämna landet. Men enligt östtyskarna själva så hävdade dem motsatsen. Dem sa att muren skulle förhindra fascister att ta sig in i Östtyskland. Östtyskland stod i allians med sovjet och hade tillsammans ett kommunistiskt styre medan Västtyskland var allierade med USA, Frankrike och England. Dessa indelningar av Berlin skedde efter andra världskriget.

Berlinmuren var en ”dubbelmur”, vilket innebar att man hade rensat och plöjt ett område på 100 m mellan dem två murarna för att ge fri sikt åt gränsvakterna som stod utstationerade och vaktade vid varje passage. Om någon fick för sig att ta sig över muren hade denna person 100 m  på sig att springa medans gränsvakterna besköt personen. Det var ytterst få som kom över den andra muren levandes. Man försökte hitta andra sätt att ta sig från öst till väst. Några försök skedde i form av att gräva tunnlar, simma över floden, ubåtar, luftballonger m.m. Vissa försök lyckades bättre än andra.

Tjugoåtta år senare den 9 november år 1989 föll Berlinmuren. Detta till förmån av påtryckningar av östtyskarna själva, men även från sovjetiskt håll där Gorbatjov hade infört nya mjukare riktlinjer. Utifrån nya riktlinjer skedde planer på att öppna upp gränspassagerna mellan öst och väst.

Nyheten om att muren skulle öppnas och att människor på östsidan kunde lämna sin stängda stad utan att riskera livet blev ett historiskt ögonblick som innebar slutet för sovjetunionen och det kalla kriget. Idag är det enda som är kvarstår av muren smådelar som finns att titta på lite här och där i Berlin. Murens kvarstående delar är idag enbart ett historiskt minne. På grund av att detta kulturarv är så pass historiskt laddat med smärta och lidelse, är Berlinmuren ett viktigt (svårt) kulturarv som vi inte kommer glömma. Tack vare detta historiska ögonblick när muren föll, har murens rester blivit ett oerhört välbesökt och känt turistmål som alla runt om i världen vill ta del av och känna sig delaktiga av kulturarvet som lämnat ett stort intryck på våran historia.

Källor;

http://sv.wikipedia.org/wiki/Berlinmuren

http://www.popularhistoria.se/artiklar/berlinmurens-historia/

http://www.berlinmuren.se/

Annonser

2 thoughts on “Berlinmuren, ett av många svåra kulturarv

  1. Precis som du skriver så är det ett otroligt viktigt kulturarv. Det är något som påminner oss om hur det en gång faktiskt var i Tyskland med en mur. Men det är också ett starkt laddat kulturarv som säkert väcker många känslor hos många människor.

  2. Du skrev om de murbitar som man kan titta på här och där i Berlin. Berlinmuren är nu spridit över hela världen. Många har en bit av Berlinmuren i vardagsrummet… Muren splittrade familjer, vänner, folket. Många människor dog vid Östtysklands gränser! Utställningar där man möter muren med pietet, informerar om Östtysklands gränser. Det är ett viktigt kulturarv för hela Tyskland som inte får glömmas bort! Murbitar i privata hem… i mina ögon bara smaklös.
    Östtysklands geografiska gräns försvann 1989 så tog det ytterligare minst 25 år till Tyskland växte verkligen ihop – även i befolkningens huvud. Befolkningen delades in i två kategorier: ”Wessis” (de som var uppvuxen i Västtyskland) och ”Ossis” (de som var uppvuxen i Östtyskland). Det finns troligt många fördomar som har inte försvunnit helt. Murar i människors huvuden är ännu svarare att riva än den fysiska muren!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s