Auschwitz- för att vi aldrig ska glömma

När jag såg att den här veckans blogginlägg skulle handla om så kallade ”svåra kulturarv” så visste jag direkt vad jag ville skriva om, nämligen Auschwitz.  Auschwitz var ett koncentrationsläger som var verksamt mellan åren 1940 till 1945 och var ett av de största koncentrations- och förintelselägren. Auschwitz bestod av tre olika huvudläger, Auschwitz, Auschwitz- Birkenau och Auschwitz- Monowitz. Ca 1,3 miljoner människor förvisades till lägret och var av dem dog ca 1,1 miljoner. När det i detta fall handlar om nazism och folkmord så är det inte konstigt att Auschwitz blir ett känsligt ämne.

1979 så blev Auschwitz uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. Samtidigt som Auschwitz är ett världsarv så är det också en typ av besöksmål för många turister. Och det är här det svåra med kulturarvet kommer fram. Det finns hur många kulturarv och kulturmiljöer som är populära besöks- och turistmål idag men kommunikationen och marknadsföringen av dessa kulturarv är inte detsamma. För många andra turistmål så som till exempel Kalmar slott så kan man läsa flygblad med härliga färger, glada texter och roliga aktiviteter för att locka besökare. Men med ett kulturarv som Auschwitz så kan man inte direkt göra samma sak. Det är en känslig plats, med massor av historia och då skulle de inte precis funka att skicka ut färgglada flygblad eller anordna aktiviteter för att locka besökare.

Jag har själv varit och besökt Auschwitz, både Auschwitz och Auschwitz- Birkenau. Det var när jag gick i nionde klass och var alltså 15 år gammal. Nu 6 år senare så kommer jag fortfarande ihåg det som om de vore igår. Det var mycket blandade känslor över besöket. Jag ville ju givetvis dit och se hur koncentrationslägret såg ut, hur dem som deporterades till Auschwitz bodde, hur dem levde och vad de stod ut med. Men samtidigt så var det svårt, svårt att känna sig exalterad över något som hade varit så hemskt, svårt att känna glädje över att jag skulle få se något från historien, ja det var svårt helt enkelt. Men även om det var svårt och otroligt jobbigt att gå runt och se på allt så var det även otroligt spännande. Och även om jag alltid har trott på att dessa koncentrations- och förintelselägren fanns så blev allt så mycket mer levande efter att jag verkligen hade fått se det med egna ögon.

© Nathalie Valanchon

Det finns alltså roliga, glada, glädjefyllda kulturarv men det finns även svåra, tuffa, sorgsna kulturarv. Oavsett vilken kategori så tycker jag det är viktigt att vi bevarar båda. Det är viktigt att bevara och inte glömma. Så även om Auschwitz är ett svårt kulturarv så är det också ett viktigt kulturarv.

Såhär skriver UNESCO själva på sin hemsida angående Auschwitz:

” The fortified walls, barbed wire, platforms, barracks, gallows, gas chambers and cremation ovens show the conditions within which the Nazi genocide took place in the former concentration and extermination camp of Auschwitz-Birkenau, the largest in the Third Reich. According to historical investigations, 1.5 million people, among them a great number of Jews, were systematically starved, tortured and murdered in this camp, the symbol of humanity’s cruelty to its fellow human beings in the 20th century.”

http://whc.unesco.org/en/list/31

Precis som dem skriver så är det viktigt att bevara och visa upp detta viktiga världsarv, inte bara för att berätta en historia, utan även för att komma ihåg vad vi människor faktiskt var kapabla till att göra mot andra människor.

http://www.youtube.com/watch?v=gonvxBXAgNI

Annonser

One thought on “Auschwitz- för att vi aldrig ska glömma

  1. Intressant läsning och bra val av plats håller med om att Auschwitz är ett väldigt svårt och känsligt kulturarv, men som vi måste bevara för att komma ihåg och inte glömma de fasansfulla saker som skedde där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s