Södra Djurgården – Bakom turisternas glada skratt.

Det är här världens första nationalstadspark möter världens sjunde största temapark. När man pratar om Stockholm och dess attraktioner så tänker de flesta människorna på Gröna Lund, Skansen och Vasamuseet. Detta är även det som jag själv har associerat med Djurgården, som det i folkmun kallas, i nästan hela min uppväxt. Då har jag ändå bott i Stockholm i större delen av mitt liv. Det var inte förens mitt intresse för kultur och natur, som kom någon gång under gymnasietiden, som jag hittade södra Djurgårdens riktiga smultronställen. Sen den första gången jag gick längre bort än Skansens grindar har jag varit förälskad. Förälskad i den orörda naturen, de bevarade byggnaderna och speciellt den lugna och harmoniska känslan som sprider sig i kroppen efter en promenad runt ön en förmiddag i vårsolen.

utsiktwald

Prins Eugens Waldemarsudde – det första smultronet på det långa strået. Prins Eugen, som var son till Oscar II, gjorde om det dåvarande industriområdet till en landskapspark och fyllde denna samt sin bostad med verk av stora svenska konstnärer. Idag är det ett galleri och parken används för konstutställningar, men det jag vill s ett slag för är utsikten. Att ta med en picknick-korg och sätta sig på klipporna som vetter brant ner mot havet och titta på Stockholms vackra siluett, det är en kulturmiljö för mig.

1902748_10151896382502493_2130421052_nFrihetens Port – ett vackert samarbete mellan två länder. Det åtta meter höga monument restes av ester och estlandssvenskar år 1994. En del av texten lyder:

Må denna Frihetens Port bära vittnesbörd om Sveriges humanitet och tolerans gentemot människor som sökte fristad i en ond tid och om folkgrupper som fann ett nytt hem här.”

Denna port ger mig ett fortsatt hopp om mänskligheten.

Rosendals slott – är väl också en plats som de flesta personer känner till. Jag har aldrig haft ett jättestort intresse för just slott men ska det vara något, så är det detta. Slottet byggdes under 1820-talet till kung Karl XIV Johan som en njutbar egen oas i Djurgårdens fina grönska. Det mest fascinerande med detta lustslott är dess inredning. Stilen empirestilen, som även kallas för Karl Johans-stil, är den man ser i Disneyfilmer. Känslan när man stiger in i någon av salongerna är samma känsla jag fick första gången jag såg Törnrosa. De där långa vackra gardinerna som hängde så perfekt ned längs sängkanten. Alla färger och mönster på kvinnornas stora och magnifika klänningar. Jag känner mig som en prinsessa som har hittat hem.rosendal

Det är så häftigt att se detta och tänka att kungligheter har använt detta slott som semesterbostad, att det var här esterna hittade en fristad och att det var här Prins Eugen slog ett slag för konsten. Jag har något gemensamt med dessa människor. Vi har alla tänkt samma tanke. Stockholms mest fantastiska plats, Södra Djurgården, är en kulturmiljö som bör bevaras i evighet. 

Annonser

2 thoughts on “Södra Djurgården – Bakom turisternas glada skratt.

  1. Oj, visste inte att det var världens sjunde största temapark. Verkligen häftigt. Väldigt fint om det estniska monumentet, det visste jag inte heller att det stod på Djurgården. Väldigt kul läsning!

  2. Intressant läsning, för som du skriver är det kanske inte det första man förknippar med Stockholm. Det mest uppenbara eller populära behöver inte alltid vara det som är mest intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s