Stensjö by – ett småländsk kulturarv som var på väg att försvinna

Ett kulturarv som jag verkligen uppskatta är den lilla skogsbyn Stensjö. Byn ligger en mil norr om Oskarshamn längs vägen mot Västervik. Redan på 1350- talet nämns byn Stenzöö, ”den steniga ön” för första gången. Under denna tiden bestod Stensjö bara av en enda gård. Under 1700- talet växte Stensjö till en by och fick sin slutliga utformning under 1800-talet, där byn hade som mest 176 invånare. Vid Storskiftet 1815-16 fanns det fem ägare i byn. En konflikt mellan gårdsägaren gjorde att nästkommande skiftesreform, laga skifte, inte kunde genomföras. Den händelsen ledde till att den ålderdomliga prägeln av byn finns kvar. Tack vara det, så kunde Stensjö by bevara sitt ursprungliga utseende. Byn splittrades inte och inga byggnader flyttades. Under 1900-talets första hälft blev jordbruket mindre lönsamt för bönderna i byn, gård efter gård lade ner sin produktion, den sista 1951. Kulturlandskapets karakteristiska öppna marker växte igen, byggnader var på väg att förfalla och byn blev nästan bortglömd. En som inte glömde bort sin hemby var Erik Stensiö, professor i paleontologi, som engagerade sig för att byn kunde räddas med hjälp av Kungliga Vitterhetsakademien. 1963 köptes hela Stensjö byn av Vitterhetsakademin med hjälp av en donation från Gunvor och Josef Anérs stiftelse.

DSC07755

DSC07756

DSC07744

 

 

 

 

 

Det tog trettio år att återställa och restaurera det gamla kulturlandskapet. Byns byggnader renoverades varsamt med gamla och beprövade metoder och material. Alla ängar och åkrar runt Stensjö är inhägnade, så att man fick iordningställa och laga otrolig många kilometer med gärdsgårdar och stenmurar.

Idag är den långvariga restaureringen inte synlig för besökare. Livet i byn är tillbaka. En del av gårdar är bebott året runt, en del hyrs ut till sommargästar. Jordbruket har återigen blivit en viktig del i den levande byn. Hästar, kor och får av gamla lantraser betar i hagmarker runtomkring byn och bidra till att marken inte växer igen. Man använda gamla, traditionella metoder även i dagens jordbruk i byn. Det skapar en rik mångfald av många olika växter och djur, som inte längre finns i samma utsträckningen i en jordbruksenhet, där man använda sig av moderna, vinstorienterade metoder.
Stensjö by har blivit ett levande museum med sin rik och skiftande historia, där besökarna i alla åldrar kan uppleva en genuin bymiljö i ett helt fantastisk natur- och kulturlandskap. Som besökare har man möjligheten att bara ströva runt igenom byn, vandra omkring i dess omgivningar och njuta av det fina, rogivande landskapet. I en av logen har man byggt upp en intressant och lärorik utställning med tidstypiska jordbruks- och hushållsredskap och verktyg, där turisterna kan får en känsla och ett intryck av hur livet för byns invånare kan har sett ut förr i tiden. Genom korta beskrivningar, skildringar och en del efterlämnade kort kan man dessutom erhålla en föreställning av det mycket hårda och slitsamma arbete i byn under den tiden.

DSC07771

DSC07768

DSC07769

 

 

 

 

 

Stensjö by är en del av en mycket fascinerande kulturlandskap. Genom att uppleva byn med alla våra sinnen är det som om man sjunker in i en svunnen tid. Kanske lite som en resa tillbaka i tiden. Jag tycker det är helt underbart att se hur den lilla byn som en gång i tiden stod tomt och nästan var förfallen fick tillbaka sin ursprungliga karaktär och charm. Hela regionen har fått tillbaka ett mycket värdefullt kulturarv som lyckats dra många besökare ditt varje år. Jag kan inte räknas hur många gångar jag har gått bland de faluröd målade hus, promenerade på en av de vandringsleder över de vackra åkrar och ängar eller tittat in i den lilla utställningen. Varje gång upptäcker jag någonting nytt, bli inspirerat och fascinerat av de underbara, hållbara, gamla byggtekniker, som överlever generationer. Jag hoppas att många uppskatta den unika miljön även i framtiden och tänka efter, hur man kan behandla sina gamla gårdar, hus, torp, byggnader och hur de ska bevaras för framtiden. Ja kan bara rekommendera: åk till Stensjö by! Gärna en gång vid varje årstid…

Annonser

One thought on “Stensjö by – ett småländsk kulturarv som var på väg att försvinna

  1. Mycket intressant, ser ut som en riktigt trevlig gammaldags lantidyll. Måste se till att planera in ett besök där så någon gång i sommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s