Sillarodden- ett kulturarv

För mig blir ett kulturarv verkligare om det finns en historia berättad av människor bakom, något som människor kan relatera till, kanske en rekonstruktion av något som hände förr i tiden. Inte minst blir det mer intressant om man kan få en personlig koppling till det.

Därför har jag valt ett efterlängtat evenemang som återkommer varje sommar i min hemstad, Ronneby, att stå för kulturarv, ”Sillarodden”. 

Sillarodden går alltså ut på att varje sommar ställer ett x antal roddarlag upp för att ro de 3 kilometer genom Ronnebyån, från hamnen till torget, med en fullastad båt med sill som sedan ska säljas på torget. Den som först har lyckats sälja slut på sin sill vinner tävlingen.

Bild

Bild: http://www.boka-blekinge.se

Det fina med denna traditionen är att det är en återspegling från förr, då det från 1860- talet fram till 1957 var fiskarenas vardag att behöva ro upp längs genom ån för att sälja sin fisk. Det är ett kulturarv bevarat av Fiskehamnsföreningen i kommunen, där fiskare och eldsjälar går tillsammans och bidrar med en chans till historielektion varje år, samtidigt som det är rena nostalgin för den äldre generationen bland besökarna. Vad som varje år är en glad och efterlängtad händelse, där vem som helst får ställa upp för skojs skull, var människors vardag förr. Det är en tolkning av det förflutna gjort i samtid, det är en kulturmiljö som kommuniceras.

 Bild

Bild: http://www.ronnebybloggen.se

Evenemanget får de flesta människor att kunna relatera till händelsen, inte minst för att det är exakt samma å som man alltid har rott genom, utan det är faktiskt också något som hänt. Det är inte någon historiskt revolutionerande händelse, men något som  några vanliga ortsbor antingen har varit med om och upplevt eller kanske haft någon släkting eller anhöring som upplevt. För att förmedla den rätta känslan ytterligare kan man återfinna försäljning och underhållning anknytet till det förflutna. På hamnplanen kan man hitta försäjning av omåttligt populära sillmackor och andra delikatesser från havet. Det är också blandat med lite moderna underhållning som musik och knallar.

Det är inte svårt att hitta rätt känsla när man går omkring på hamnplanen och insuper något för alla sinnen, lukten av stekt sill, bilden av ekor och fiskebåtar, ljudet av fiskmåsar och båtmotorer som puttrar och känslan att ha förts några decennier bak i tiden.

Bild:iloapp.mediam.se

Framför allt är det en känsla av delaktighet de flesta besökare upplever. Oavsett om du väljer att ställa upp att ro eller inte, är det halva upplevelsen att följa de roddare som gör det längs ån. Tack vare möjligheterna att med cykel eller bil kunna följa hela tävlingen längs ån, upp till torget, har man möjlighet att följa tävlingen hela vägen, från start till mål. Man ska heller inte glömma att torget också är fyllt av människor som inte bara följt racet för att se vem som kammar hem segern, utan av människor som vill köpa fisken!Det är också många människor som själva tar med sina egna båtar och sluter upp runt hamnen för att spendera dagen.

Bild

Bild: http://www.ronnebybloggen.se

I takt med att evenemanget under åren har vuxit och antalet intressenter och aktörer har ökat, har det blivit något av en folkfest där bland andra kommunen och lokala krögare är medarrangörer har valt att kommunicera med varandra och bidra till känslan. Sett ur flera olika perspektiv är det ett arv värt att bevara, det är en folkfest som har ett rent kulturellt och socialt intresse, alla människor har möjlighet att vara med då det är gratis och det har idag blivit ett event typiskt för kommunen. Det finns också ett ekonomiskt intresse från vissa aktörer, kommunen tjänar på de turister hamnfesten får varje år och det är ett lyft för orten i sig.

Gammalt möter nytt genom att det är modernare inslag, exempelvis i form av lottförsäljning och hoppborgar för barn, det finns något för alla. Resultatet av detta fenomen är en omtyckt och efterlängtad dag där många gemensamma krafter går tillsammans och skapar ett sätt för historien och minnena att leva vidare för kommunen och dess invånare.

Annonser

One thought on “Sillarodden- ett kulturarv

  1. Kulturmiljö är i mitt tyckte samma sak. Det ska vara något personligt, något man kan relatera till. Kul läsning, hade ingen aning om att man hållit på så länge med detta i Ronneby!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s