Ett kulturarv – Colosseum

I detta blogginlägg vill jag dela med mig av ett kulturarv i en kulturmiljö som jag besökte när jag var i Rom för cirka två år sedan, Colosseum.  När man pratar och diskuterar om ämnet kulturmiljö, som jag fått göra en eller flera gånger under förra höstterminen i skolan. Har jag bildat min uppfattning om ämnet som en gammal bevarad plats. Som antingen är tom eller som har en byggnad kvar eller kanske bara husgrunder bevarade för att ge oss en bild av hur det var. Man jobbar ofta väldigt aktivt för att kunna bevara en kulturell plats som den är eller en gång var.

Colosseum är en ellipsformad amfiteater med mycket (kulturell) historia. Ordet amfiteater kommer från grekiskans amphi som betyder ”runt om” och theatron som betyder ”skådeplats”. Ordet i sig självt beskriver hur publiken är uppställd runt om själva skådeplatsen (scenen), vi kallar det idag för arenor. Den här amfiteatern var aktivt mellan åren 76-435 med olika arrangemang som hölls, bland annat djurhetsningar, gladiatorspel, avrättningar och teater. En salig blandning av den tidens underhållning. Idag är Colosseum endast i bruk som en känd turistattraktion.

Resultatet av föroreningar och allmänna försämringar genom historiens gång ledde till ett restaureringsprogram som utfördes 1993-2000. Men trots renoveringen är Colosseum fortfarande i ett sådant skick som inte kan hantera några större arrangemang, dock har större konserter hållits utanför området med Colosseum i bakgrunden. År 2007 utsågs Colosseum till ett av världens sju underverk. Colosseum har även blivit en symbol för den internationella kampanjen mot dödsstraff som avskaffades i Italien 1948.

Colosseum är känt för många som en gladiatorarena. Livet som Gladiator och hur det livet/kulturen såg ut då, kan vi idag få en stor inblick i med hjälp av filmer. Till exempel som filmen, Gladiator. Tack vare en sån film kan vi använda våra sinnen för att aktivera ett kulturarv som Colosseum. I Gladiator använder vi synen för att se ett kulturarv som lyfts fram och gör arenor/amfiteatrar som Colosseum känt för omvärlden, ett sådant offentliggörande skapar intresse för all sorts av kulturmiljöer och kulturarv. Filmen aktiverar även vår känsla för situationen och omgivningen om hur man som gladiator slogs mot diverse odjur för att rädda sitt egna liv.

 

källor; http://sv.wikipedia.org/wiki/Colosseum#Modern_tid

http://sv.wikipedia.org/wiki/Amfiteater

Annonser

2 thoughts on “Ett kulturarv – Colosseum

  1. Håller med att om när man förmedlar kulturarv på ett kreativt sätt som t.ex. genom film. Blir man mer intresserad att besöka kulturmiljön. Särskilt Colosseum som har bevittnat mycket historia och som fortfarande är en av världen mest gigantiska amfiteater och antika arena. Och det är verkligen lika stort som man ser det i filmen Gladiator, även utan alla visuella effekter.

  2. Jag håller verkligen med om att film hjälper oss tillsammans med våra sinnen att förstå något som har hänt. I alla fall är det så för mig, man får en större inblick genom en film än om man bara läser om det i böcker. Jag har alltid älskat filmen Gladiator på grund av att den utspelar sig i en gammal tid och dels den vackra miljön, som till exempel Colosseum. Man blir mer intresserad och jag skulle gärna vilja besöka Colosseum själv en dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s