Den glömda staden som blev ett världsarv.

Runt om i värden finns det flera kulturarv och kulturmiljöer som är unika och en upplevelse som är viktiga att bevara och belysa. Kulturarv och kulturmiljöer kommer i alla dess olika former och storlekar, då det kan vara allt ifrån en liten trästuga i skogarna till stora slott eller rent av en hel stad. Ett kulturarv behöver inte ens vara en specifik plats utan det kan vara ett sätt att leva på ett språk eller rent av seder.
Men en plats som jag alltid har varit fascinerad och haft en vilja att besöka är staden Petra i Jordanien. Som liten var jag fascinerad av att det fans en stad som hade samma namn som jag själv men med åren har det blivit en plats som jag har upptäckt för dess unika skönhet och historia.

Skattkammaren i Petra

Petra har varit en av del av Unescos världsarvslista sedan 1985 och är Jordaniens största turistattraktion och räknas som ett av världens sju nya underverk sedan 2007. Gömd bland de röda bergen mellan Röda havet och Döda havet finns staden gömd skapad av naturen och av människans hand har staden vuxit fram, och staden har varit bebodd sedan antiken, och var en viktig punkt under romarriket med dess handelsvägar mellan Europa och Asien. Staden hade sin höjdpunkt under år noll då det bodde ca 3000 personer i staden.

Staden Petra kalas ibland den glömda staden då området övergavs under 1200/1300-talet och blev återupptäckt av Johann Ludwig Burckhrdt 1812 och då blev staden känd i västvärden på nytt.  Man kan bara drömma om hur det skulle vara att hitta en sådan stor och vacker stad som man inte viste fanns och hur annorlunda det skulle vara att gå på gator som har varit folk tomma hundratals år. Arkeologi har varit ett intresse som jag har haft sen jag var liten och en stor idol som jag hade, även om man nu vet att det inte är sant allt man ser i film var Indiana Jones och filmen Indiana Jones och det sista korståget kan man se staden då en del av den spelades in i där.

För att komma in i staden så går man genom Siq som är en smal ravin över 1km lång och som kantas av 80m höga klipor, och bara ta sig igenom Siq ska vara en upplevelse i sej då de olika röda färgerna speglas på klipporna och i slutet kommer man fram till Al-Khazneh som ska ha används som en skattkammare. En massiv fasad över 30m bred och 43m hög ur hugen ur bergväggen ska det vara en fantastisk syn. Men skattkammaren är bara den första av de många underverk som utgör Petra, man skulle behöva 4/5 dagar för att utforska allt. Men jag skulle själv kunna tillbringa veckor med att utforska staden och naturen runt om i all dess mystik och naturliga skönhet dess unika arkitektoniska, från de mindre bonings husen till de stora salarna och även den stora amfiber liknande teatern som kan rymma upp till 3000 personer. Det finns också obelisker, tempel, offeraltare och Ad-Deir klostret som man får klättra upp med hjälp av 800 urkarvade steg och när man är uppe får man en fantastisk vy över den inre dalen.
Petra är en stad som jag har drömt om att besöka och är en plats som har fascinerat mig under en lång tid, det är även den plats som har gjort att jag har fått upp ögonen för historia och arkeologi.

 (bilder ifrån  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Al_Khazneh.jpg  ,http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Petra_Monastary.jpg  .20140310)

Annonser

3 thoughts on “Den glömda staden som blev ett världsarv.

  1. Kul å läsa! väldigt intressant, häftigt att dem hittade den staden(kulturarvet) när det låg så gömt i bergen.(kul att staden heter Petra!)

  2. Intressant läsning! Detta känns som en av de resor som måste göras! Jag hoppas du får möjlighet att själv få uppleva staden Petra

  3. Intressant läsning! Jag håller verkligen med dig här Petra, det är precis sådana här ställen som gör att man blir intresserad av historia och arkeologi. Man blir direkt nyfiken och vill veta mer. På bilderna ser det hur maffigt och vackert ut som helst. Hade varit kul att besöka det någon gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s